Wintertuin

Ook 's winters sfeervol

img
img
In de winter wordt je tuin door het donkere en vaak natte weer wat ongezelliger. Maar toch kun je in deze ‘rusttijd’ veel doen om je tuin op te fleuren.

Wij helpen jou met het gezellig maken van jouw tuin, ook ’s winters! Lees verder voor unieke tips om jouw wintertuin sfeer te geven.

Toverhazelaar

Een voorbeeld van een prachtige én geurende winterbloeier is de Toverhazelaar. Dit is een klein boompje dat opvalt door zijn gele of oranjerode bloemen. Deze plant is zeer geschikt voor in het grasperk van grotere, maar ook kleinere tuinen!

Een diervriendelijke tuin

Ondanks dat er niet zo veel groeit en bloeit in je tuin deze periode, is er wel volop leven. Vogels, eekhoorns en andere kleine

dieren zijn juist heel actief op zoek naar eten in de winter.

Tips

Hieronder een aantal tips om deze diertjes te helpen:

  • Bouw een insectenhotel door in een stuk hout verschillende gaatjes te boren
  • Zet een (kleine) composthoop op
  • Leg takken op elkaar voor insecten, eventueel om je composthoop heen.

Vroege hommels

Hommels zijn essentieel voor een bloeiende tuin. Ze zijn namelijk het beste in het bestuiven van verschillende soorten planten. Als je de vroege hommels naar je tuin wilt lokken in de wintertijd moet je krokussen, helleborussen en winter heidebloemen aanleggen in je tuin.

Snoeien in de winter

Als je je tuin wilt snoeien in de winter, is het belangrijk om jezelf af te vragen wat de reden is dat je snoeit. Wil je de groei stimuleren of juist afremmen? Als een boom hard mag groeien snoei je in de winter, de bladgroenkorrels die nodig zijn om te groeien zijn dan al opgeslagen in de stam en takken. Als je de groei van planten en bomen wil remmen snoei je in de zomer.

Snoeischema

Hieronder een opsomming van welke soort je het best kunt snoeien in de wintermaanden:

  • November: appelbomen en knotwilgen
  • December: hulsttakken en struiken zoals de kiwi, braam en druif
  • Januari: berk, kastanje, esdoorn en walnoot
  • Februari: heesters en coniferen
  • Maart: trompetboom, pruikenboom en wilg

Wil jij je snoeiwerk liever uit handen geven? Dat kan! Wij helpen je graag bij het onderhoud en snoeien van jouw tuin, zowel in de zomer als in de winter.

 

Wintersfeer in je tuin

Bij een wintertuin denk je aan besneeuwde takken en een wit gazon. Helaas is dat in Nederland niet altijd het gezicht van een wintertuin. Daarom is het belangrijk dat je het zelf gezellig en knus maakt in je tuin.

Tips

We geven je vijf tips voor een knusse wintertuin:

  1. Zorg voor warmte. Een buitenhaard, terrasverwarmer, heater of knisperend haardvuur verdrijft de winterkou.
  2. Je krijgt veel terug voor lichtjes in de tuin. Ze geven namelijk een knus, warm en gezellig gevoel, ook als het donker is.
  3. Zorg voor groen. Zet in het najaar veel wintergroene planten in je tuin. Bijvoorbeeld een buxus, kerstroos, hulst, coniferen of sierkers.
  4. Denk aan rieten manden met houtblokken, pompoenen, kleine lantaarntjes.
  5. De bevroren takken van een berk geven ook veel sfeer in de winter.

Hulp bij jouw wintertuin

Vind jij het fijn als er iemand meedenkt over jouw wintertuin? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij kunnen helpen met de tuinarchitectuur en stellen een beplantingsplan met je op. 

Neem contact met ons op voor meer informatie en een prettige kennismaking.

img
img
img
img
img
img