Rijkbloeiende tuin westerbork

Mediterraan tuinontwerp

img
img
Tuinontwerp met een uitdaging. Want hoe zorg je voor veel groen, goed winterhard, waterafvoer en een mediterrane uitstraling? Zowel in de voor- als achtertuin.

Voor deze tuin in Oost-Nederland gingen we aan de slag met een mediterraan tuinontwerp. Veel groen, knallers van planten en natuurlijk ogend. Ook is er gezorgd voor waterafvoer bij hoge regenval en een afgestemde beregening voor de extreme zomerdagen.

Groene achtertuin

’s Ochtends een ontbijtje in de prille zon, en overdag veel natuurlijke schaduw om uit de zon te zitten. Deze tuin biedt voor beide gelegenheid. Tegen de al aanwezige schuttingen hebben we groenblijvende klimplanten geplaatst. Midden in de tuin staat een walnootboom met eronder een rond boombankje. Ideaal voor wat schaduw. Aan de zonkant staan tussen het bloemenmengsel, vaste planten en veel kruidenplantjes enkele fruitdragende bomen. 

Beplanting en tegelwerk

De mediterrane beplanting in de tuin loopt gelijkmatig over naar een Alpen bos en bergbeplanting met een vijverstroom. De vijver dient, naast het leuke effect, als waterbuffer bij veel regen en gietwater bij extreme droogte. We hebben gekozen voor flagstone tegels en mediterrane grind, zowel in de voor- als achtertuin.

Warme uitstraling

De tuin heeft een prachtige, warme uitstraling. Het is een overlopend geheel van soorten en mini-klimaten. Zo staat deze tuin jaarrond in bloei.